Gasbelysning från WinterZone

WinterZone har tagit fram detaljer till gasbelysning som 3D resinprint. Modellerna lagerförs främst i H0 men de går att beställa även i skala 0, en fördel med den nya 3D tekniken. En ny del som jag inte har sett innan är fungerande belysning med LED, något som man har fått scratchbygga tidigare.

Att sätta in fungerande belysning i personvagnar lockade mig, det kändes som ett måste att kolla upp WinterZones detaljer. Jag är fortfarande lite skeptisk mot 3D print, tekniken utvecklas men det är fortfarande plast, min personliga uppfattning är att man emellanåt sträcker sig lite för långt för att kunna göra ”allt” på en modell med bara 3D teknik. Men enstaka detaljer, det är troligen en god ide. För att motverka min skeptisism så kontaktade jag WinterZone och frågade om jag kunde få kika på några av detaljerna innan köp, det gick bra…

Sista veckan på semestern landade en liten påse i brevlådan och jag kunde med spänd förväntan få se detaljerna och skapa mig ett första intryck. Man brukar ju säga att ”First impressions last”, det stämmer bra i detta fall, jag var positivt överraskad. Delarna hade minimalt med ”ränder”, frågan är om de syns alls efter målning, det var knappt att man kunde känna dom när man skrapade med nageln (klassikt trick…).
Ett snabbt drag med lite smärgelduk lär ta bort alla ränder.

Proverna jag fick innehöll, förutom lamporna, även två storlekar på gasflaskor med hängare till flaskorna och lite små takdetaljer, bland annat en gasblandare (stor burk som sitter på vagnstaket). Det finns en del modeller att bygga på lager så jag plockade fram motsvarande delar dels som gjutningar i vitmetall och dels som dito i mässing för att jämföra mot de 3D printade.

Gaslampor

Det som väckte mitt intresse var gaslamporna, att kunna sätta in belysning i modellerna helt enligt förebilden. Lamporna finns i tre längder, en ”plafond” som sitter direkt mot taket, en mellan och en lång. Vad jag lyckats läsa mig till så satt ofta plattformsbelysningen direkt mot taket, dvs ”plafond” medan de andra monterades minst två meter över golvet, man kan gissa att de långa var armaturer som monterades mitt i taket, där det är som högst, och de mellanlånga monterades ut mot kanterna, typiskt på toaletterna. Mina antaganden, har någon där ute faktisk information (dvs nära att studera en förebild) hör gärna av er!

Lamporna är printade i någon halvgenomskinlig resin, kanske tom den ska vara ”klar”. Varje lampa består av två delar, en armatur som ska sitta i taket och en glaskåpa. Printen är mycket skarp och efter (pensel-)målning syns inga printränder alls, inte av mina ögon. Klart godkänt!

Jag monterade ihop ”mellan” lampan genom att rakt av måla foten vit, som jag läste mig till att de var, och sen limma ihop enligt instruktionerna. Lampan blev snygg men den lös lite för bra, dels så är det medskickade motståndet (470 ohm för 12V matning) på tok för litet, lampan lyser enormt starkt. Dessutom så sprider sig ljuset upp genom foten så hela armaturen blir som en starkt lysande sol… Jag vred ner spänningen till ca 3 volt och då kändes det mer korrekt.

Har ännu inte provat men jag gissar att man kan använda motståndet som är medskickat men istället koppla 4 (eller färre/fler) lampor i serie och på så sätt få ner ljusstyrkan, eller så fixar man det i dekodern om man använder en sådan. Ingen kritik mot WinterZone här, ett 470 ohms motstånd är ett helt logiskt val till en LED matad med 12 V, det ger en ström på ca 20 mA vilket är helt korrekt för LED rent elektriskt. Vill du få till en förebildslik belysning, dvs det DU upplever som korrekt på DIN modell, då får du experimentera lite tills du är nöjd. Oavsett vilket motstånd de än hade skickat med hade man nog velat justera och fixa lite.

Att ljuset sprider sig uppåt i armaturen löste jag genom att limma en bit aluminiumfolie mellan armatur och lampans glaskåpa. Då fick jag även låta LED:en sitta lite utanför armaturen eftersom folien leder ström, det blev lätt kortslutning om man tryckte LED:en för nära folieytan. För mig var det ingen nackdel, man får en liten ”prick” som lyser inne i glaskåpan, ungefär som jag föreställer mig att en gaslåga kunde se ut. Jag limmade inte med CA som rekommenderas, försöker undvika det, jag använde istället ”Kristal Kleer” från Micro-scale, ett lim avsett för limning av fönster och klara detaljer på modeller.
Jag antar man kan måla armaturen svart för att skärma av oönskat ljus, så avbildas de hos WinterZone. Det borde lösa problemet med ljusspridning. Att sedan måla en täckande vit över en svart grund kan kräva några lager, det går säkert lika bra det. Folielösningen kändes bra för mig, men alla hittar säkert sitt sätt som funkar för dom. Om armaturerna sedan var vita, inte en aning men taken var vita så det känns logiskt att även armaturerna målades vita, eller var vitemaljerade som den text jag hittade beskrev, dock inte helt entydigt. Som ovan, har någon svaret så hör gärna av er.

Resultatet blev en oerhört trevlig liten lampa som kommer pryda sin plats väl i vagnar med gasljus! Det enda nackdelen jag kan se är att man nu måste fundera på att bygga komplett inredning i modellerna också… Priset är 149:- för 4 st lampor inklusive LED, ett rimligt och bra pris kan jag tycka.

Övriga Belysningsdetaljer för gasljus

Den roligaste detaljen var nog lampan, den bidrar med en funktion. WinterZone har dock gjort ett ”komplett” belysningsystem med övriga ingående delar som behövs: Gasflasor med stativ, tryckregulator, blandare och sotkåpor och några småbitar ytterligare.

Delar till gasbelysningen, blandare (de stora), tryckregulator (till höger) och varianter på sotkåpor.

Som så ofta när man tar bilder så avslöjas alla små skavanker, de ränder från printningen som syns på bilden är knappt skönjbara med blotta ögat, i alla fall mitt öga… Delarna är snygga och stämmer bra med vad man kan förvänta sig. Om jag jämför med samma detaljer som är gjutna i vitmetall eller mässing så får de fullt godkänt. Det som tydligast syns är att måtten är lite varierande (olika storlekar fanns av t.ex. blandare) men även att detaljerna varierar. På blandarens stora lock satt en typ/tillverkarskylt, denna syns på mässings och vitmetallsdelarna men är inte med på den 3D printade. Även den lilla dosan vid sidan skiljer, de gjutna har en bultkrans medan den priuntade är lite annorlunda. Den 3D printade har utbutkning åt ena sidan, över en av ventilerna, denna är inte med på de gjutna. Jag gissar att det är olika varianter på blandare som har avbildats. För modellbygget så spelar det mindre roll tycker jag, saknar man bultkransen finns borr, tråd och lim för den som vill handarbeta…

När det gäller gasbehållarna så finns de i två storlekar, vardera i två varianter, med och utan täcklock. Varianten med täcklock var kul, det innebär att man kan sätta ut några på en station där de står tillhanda för byta av gasflaskor vid vagnsservice. Lite osäker på hur det hanterades i verkligheten men en kul anläggningsdetalj blir det oavsett!

Två storlekar på flaskor, här med lock, och två stativ för respektive flaska. Återigen en not, de ränder som syns på fotot är knappt skönjbara med blotta ögat. Jag upptäckte dom först efter att jag hade tagit bilden…

Däremot så blev jag inte helsåld på stativen, de såg grova ut. Bygger man en etsad byggsats så finns oftast delarna med för att löda ihop ett stativ och jag kommer troligen att använda det i 10 av 10 fall. Däremot om man scratchbygger något så är detta printade stativ helt klart värt att överväga, sparar en god stunds pillande med mässingsstrips. Väl monterat under vagnen så tvekar jag på att man reagerar, men har ni läst detta så vet ni ju och… Ja, var och en får avgöra själv!

Vitmetall, 3Dprint och mässingsgjutning av samma blandare. Mässingsvarianten är en byggsats i sig, 3Dprinten är helt komplett i en del.
Jämförelse mellan mässingsblandare på en vagn och en ditlagd 3D printad.

Sammanfattning

Att 3Dprintade delar är här för att stanna, det är solklart, att de kan jämföras med gamla traditionella vitmetall och mässingsgjutgods, ja, det får jag också medge att det också är solklart. Jag är positivt överraskad av dessa modeller! Möjligheten att göra ”lampglas” genom direkt print är ett framsteg, i allt ger det troligen en mycket bra prisbild på lamporna.

WinterZones delar är bra och troligen efterlängtade av många byggare, jag hoppas dessa delar kommer att slå an hos många nollanbyggare. Själv så var de avgörande i beslut i frågan om jag faktiskt ska sätta in belysning eller inte i mina modeller, självklart är svaret just nu. Det som möjligen får mig att fundera är att nu bör jag även få till en ganska komplett inredning och färgsättning i vagnarna, mer jobb, men kul!

Priserna tycker jag är mycket bra, t.ex. får man för 149:- fyra lampor eller 10(!) gasflaskor. Helt klart konkurrenskraftigt! Gasställen kostar 200:- för fyra och är det som jag ser minst behov av personligen. Men samtidigt, för 50:- får man ett komplett gasställ, knappt att man kan få en etsplåt för det priset, helt klart har de ett värde och nytta för de som scratchbygger.

Klicka här – för att komma till WinterZone och deras sortiment i nollan!

Kul att WinterZone nyttjar möjligheterna i 3D tekniken och erbjuder oss byggare i nollan fina delar för våra byggen. Jag hoppas att de ser att det finns en marknad, om än ganska liten idag, och att de hänger i och fortsätter att erbjuda mer saker i nollan. Om någon mer än jag har testat deras delar, lägg gärna in information i kommentarsfältet! Men notera, om ni är missnöjda med något så ska(!) ni ta det direkt med WinterZone, här hoppas jag på bra konsumentinformation, inget annat…

/Anders Ö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *