Räls och spår i 0

Det har ställts någon enstaka fråga om vilket spår som används i nollan, det förekommer även en del bra tips om olika inköpskällor om man vill ha lösa räler och bygga egen räls. Denna sida är ett försök till att samla den information som jag har sett på ett och samma ställe, kanske det är till nytta för någon. Det finns inga djuplodande utredningar bakom, jag har gått igenom de länkar jag har och de leverantörer jag känner till och summerat upp här. Har du tips och förslag på kompletteringar eller korrigeringar, tveka inte att höra av dig till mig så uppdaterar jag!

Här blir det, åtminstone i början, lite övervikt åt ”svenskt”. Många vill nog bygga svenskt och att hitta svenskt eller ”svenskliknande” är ofta mycket svårare än att hitta ”tyskt”, ”brittiskt” eller ”amerikanskt”. Själv är det ”svenskt” som gäller och jag har inte engagemanget och vill inte lägga tiden på att leta upp och gå igenom precis ”allt” jag kan hitta. Som ovan, är det någon som kan lägga lite tid på det som intresserar dom, i ungefär samma format som jag har här, så gör det och skicka det till mig så lägger jag gärna upp det här! Ingen diskriminering av annat än svenskt, men det är mycket som ska hinnas med på dygnets 24 timmar…

Färdigt spår

Här finns ju en hel del, men de två som oftast kommer upp är Pecos ”Flat Bottom” räls (FB) och sen Lenz spårsystem. Om inget annat anges här nedan så är all räls ”Flat Bottom”, jag har inte tagit med annan räls förutom Pecos, har ingen bra motivering men det blev så…

Peco Cd143 ”Flat Bottom”

Peco har ett ganska litet sortiment med FB räls, de har växlar medium och flexräls som färdigt spår med Cd143, självklart med tillhörande skarvjärn i metall och plast. De har också en rad delar för den som vill bygga eget spår, mer om det senare.

Klicka här – för att se Pecos FB rälssortiment

Lenz Cd148

Lenz har betydligt mer i sitt sortiment. Det finns sektionsräls, rak och i kurva, växlar, korsväxel, kurvväxlar och ett spårkors. En trevägsväxel finns också, samt skarvjärn och annat småplock. De har valt att göra sitt spår i Cd148, marginell skillnad på 0.12 mm i rälhöjd men ändå en skillnad.

Klicka här – för att se Lenz rälssoritment

De två systemen ovan är de som vi har med i rekommendationerna för modulbygge här på sidan. Vill återigen trycka på att det är rekommendationer, inga krav, men om alla väljer samma underlättar det. Som lite konsumentupplysning kan jag nämna att Pecos spårsystem är avsevärt billigare än Lenz…

Och ska man hålla sig till Europeiskt ”Flat Bottom” spår, med svenskkänsla, då finns inte mycket mer när det gäller färdigt spår. Jag hoppar över de amerikanska tillverkare som finns, Micro Engineering (har endast flex), Altas och alla 3-R märken får alltså stå över.

Spår och delar för självbygge

Spår består av några få delar: räler, slipers, underläggsplattor (oftast), spik och skarvjärn. Ska man bygga växlar är det varianter på dessa delar och kanske någon mer, t.ex. större underläggsplattor under växeltunga och korsning. Här är en lista med tillverkare/butiker som har produkter för egenbygge av räls.

Micro Engineering (ME) är en amerikansk firma som gör spår- och rälsdelar. De har både ”rent” (nysilver) och ”väderbitet” (oxiderat) spår i sortimentet. Det ”väderbitna” är svårt att löda på, oxiden går att slipa bort med en glasfiberpenna eller liknande innan lödning. För egenbygge har ME räler, skarvjärn och spik i olika storlekar. MEs räls finns (med intresse för oss i 0) i Cd70, 83, 100, 125, 148.

Klicka här – för att se ME rälsortiment.

PECO har lösa räler och tillbehör i sitt ”Individulay” system. Deras räler är i nysilver och finns i Cd70, 75, 83, 100 och 143.

Klicka här – för att se PECO ”Individulay”

Wenz-Modellbau är ett tyskt företag som har mängder med ”skalamodeller” till räls och växlar, främst efter tyska förebilder. De har lite tillbehör, t.ex. underlagsplattor, av egen tillverkning men är i övrigt en vanlig butik, t.ex. räler kommer från Peco och ME.

Klicka här – för att besöka Wenz-Modellbau

Fast tracks/Handlaidtrack tillverkar spårjiggar för självbyggare. Ska man bygga svenskt så får man vara observant på att deras placering av slipers i växlar är amerikansk, de använder inte samma placering (vinkel) av slipers som vi oftast gör här i Sverige. Men jiggarna och verktygen är bra och genomtänkta, t.ex. fil-verktyg för kors och tunga som underlättar.
De säljer även ME räls och har MtAlbert träslipers i sitt sortiment. Även om man inte köper en jigg så kan det vara ett bra ställe att köpa t.ex. ME och slipers på ett och samma ställe, sparar lite frakt.

Klicka här – för att besöka Fast tracks

CL Finescale har bland annat slipers i flera varianter. Tror inte det är av egen tillverkning men just slipers verkar svårt att hitta direkt från tillverkare.

Klicka här – för att besöka CL finescale

Kappler tillverkar slipers i cederträ i flera skalor.

Klicka här – för att besöka Kappler