Nya modulbyggsatser

Det har dykt upp en polsk leverantör av modulbyggsatser i nollan som vi har kikat på och bedömer som ett utmärkt alternativ för alla(!) som enkelt och snabbt vill bygga sig en modul i nollan och hänga på en träff.

Modulerna är laserskurna byggsatser, i skrivande stund finns två varianter, en rakmodul som är 900 mm lång och en 30 graders kurvmodul med 1.5 meters kurvradie. Modulbredden är 500 mm, dvs 100 mm smalare än FREMOs rekommendation, men fortfarande enligt normen. Den senare är bara några dagar gammal på hemsidan så beroende på efterfrågan och försäljning kan man hoppas att det kommer fler moduler, en kurvmodul med radie på 2.5 meter eller mer vore trevligt.

Byggsatserna är kompletta modulramar, ben, benfästen och plugg för styrning av skarven medföljer inte, däremot ingår en påse med skruvar för att sätta ihop modulen. Gaveln är inte en FREMO-gavel men hålbilden stämmer med FREMO förutom att det saknas ett hål som ska sitta mitt under rälsbädden, det är ganska enkelt att komplettera med ett extra hål och få en FREMO-kompatibel gavel.

De flesta trädelarna i modulramen är tillverkade i 7 mm plywood av god kvalitet, de större ytorna bredvid spåret är av en tunnare plywood, dessa ligger ca 20 mm under modulen överkant så det är relativt enkelt att skapa ett landskap som ligger lägre än modul ramens överkant, ska man ner mer än de 20 mm som finns är det också möjligt, bara lite mer sågande att göra.

Modulerna skruvas ihop, hålen är förborrade med laser, man bör borra upp hålen i delen där skruven ska få fäste så man inte spräcker den relativt tunna plywooden. Det är också lönt att försänka hålen så att plywooden inte flisar när man drar ner skruvskallen så den hamnar i liv med plywoodens yta.

Gavlarna har små klackar som styr upp spåret genom att klämma fast mot sliperns ände, det kräver dock att man har Lenz flexräls som är tillverkad av Peco. Pecos slipers är ca 1 mm bredare och passar inte i urtaget. Har man Peco räls så får man slipa av lite på slipern alternativt gaveln i ytteränden eller så köper man lite flex från Lenz…

I gaveln finns även hål för 8 mm styrpluggar, se bild ovan. Det är vanlig standard träplugg som finns på bla Ikea och flera andra ställen. Med styrningen av rälsen i gaveln och pluggarna så styrs ihopfogningen av modulerna upp och det bör gå att bygga upp en modulbana mycket snabbt.

Klicka här för att komma till tillverkarens sida med nollan moduler!

Den raka modulen kostar i skrivande stund 52:90 Euro och kurvmodulen kostar 54:90 Euro, frakt tillkommer. Med tanke på dagen virkespriser och att man får en helt komplett modulstomme så måste det anses som oerhört prisvärt!

Till slut kommer några ytterligare bilder på modulerna:

Hoppas detta kan sporra några fler att på ett snabbt och enkelt sätt få fram linjemoduler i nollan! Själv så kommer jag köpa på mig (minst) en av varje för att testa, kanske blir det några till med tiden…

/Anders Ö

En reaktion till “Nya modulbyggsatser

  1. Ja, dessa byggsatser är vekligen intressanta. Jag kommer att köpa en kurva till att börja med.
    /Lars

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *