Konverteringar

På denna sidan listas modeller från olika tillverkare som med rimliga medel, eller via konverteringssatser, går att bygga om till en svensk förebild.

Lok

Dapol BR Class 08 -> SJ Litt V1 (1435) (Skala 1:43.5)

Dapol har en modell av det brittiska växelloket ”Class 08” i skala 1:43.5. Det är nära SJ litt V1 som egentligen var en ”Class 11”, eller EE350, som jag har uppfattat vara en exportversion som också kom till Nederländerna. Loket kom till Sverige i två exemplar som littera V1 med nummer 2 och 3.

Om man vill göra det enkelt är det en fråga om att måla och märka, för den noggranne så får man bygga om framför allt hytten och gångbord men också lådor på gångborden, luckor på huvens långsidor och lite annat smått för att få en mer exakt modell. Konverteringssats är idag inte känd, inte heller om någon faktiskt gjort konverteringen. Vem blir först med en bild?

Lenz Br55 -> SJ Litt Ga

Ett konverteringsprojekt för den som vågar, Lenz modell av Br55 borde gå att konvertera till SJ Litt Ga med rimlig insats. Loket ”måste” konverteras från höger- till vänsterstyrt, dvs omkastarstången och lite tankar och luftpump får byta sida. Låter enkelt men på en modell i den prisklassen är det inget för den med svaga nerver… Modellen fanns tillfälligt på i en fransk specialutgåva där ramverk och hjul var helt svarta. Samma fråga här, vem blir först med bild…?

Vagnar

Schnellenkampf ”Topfvagen” -> Syravagn Litt Q12

En lite speciell godsvagn för transport av syra i krukor. En ålderdomlig vagn som ändå fanns kvar in på 70-talet. Läs mer om förebilden på Järnvägshistoriskt forum, där finns även bilder.

Lenz G10 -> SJ Litt Gsu (1435)

Tysk godsfinka som fanns hos flera svenska privatbanebolag och som efter förstatligandet hamnade hos SJ. Läs mer på SvenskMJWiki och på Smalspårsforumet. Samma här vem blir först med en konvertering?

Biegler Tis858I -> SJ Litt Te (1435)

Tyska tillverkaren Biegler har en tysk vagn som är en bra representation av SJs provvagnar Litt Te. Det kom hem 5 st vagnar på prov inför inköpet av det som senare blev Tbis. (Länk)

Schnellenkamp Klmmgks66 – SJ Litt Tbis (1435)

Schnellenkamp har en färdigmodell av en tysk vagn som med enkla medel kan konverteras till en svensk Tbis. Lite småfix och dekaler så har man en lite udda men svensk vagn i nollan. (Länk)


Åter till sidan om modeller!