Konverteringar

På denna sidan listas modeller från olika tillverkare som med rimliga medel, eller via konverteringssatser, går att bygga om till en svensk förebild.

Lok

Dapol BR Class 08 -> SJ Litt V1 (1435) (Skala 1:43.5)

Dapol har en modell av det brittiska växelloket ”Class 08” i skala 1:43.5, loket kom till Sverige i några få exemplar som littera V1. Om man vill göra det enkelt är det en fråga om att måla och märka, för den noggranne så får man bygga om gångbord, lådor på gångborden, luckor på huvens långsidor samt bredda hytten och lite annat smått för att få en mer exakt modell. Konverteringssats är idag inte känd, inte heller om någon faktiskt gjort konverteringen. Vem blir först med en bild?

Lenz Br55 -> SJ Litt Ga

Ett konverteringsprojekt för den som vågar, Lenz modell av Br55 borde gå att konvertera till SJ Litt Ga med rimlig insats. Loket ”måste” konverteras från höger till vänster styrt (eller var det tvärt om?), omkastarstången och lite tankar och luftpump får byta sida. Låter enkelt men på en modell i den prisklassen är det inget för den med svaga nerver… Modellen fanns i en fransk specialutgåva där ramverk och hjul var helt svarta. Samma fråga här, vem blir först med bild…?

Vagnar

Lenz G10 -> SJ Litt Gsu (1435)

Tysk godsfinka som fanns hos flera svenska privatbanebolag och som efter förstatligandet hamnade hos SJ. Läs mer på SvenskMJWiki och på Smalspårsforumet. Samma här vem blir först med en konvertering?

Biegler Tis858I -> SJ Litt Te (1435)

Tyska tillverkaren Biegler har en tysk vagn som är en bra representation av SJs provvagnar Litt Te. Det kom hem 5 st vagnar på prov inför inköpet av det som senare blev Tbis. (Länk)

Schnellenkamp Klmmgks66 – SJ Litt Tbis (1435)

Schnellenkamp har en färdigmodell av en tysk vagn som med enkla medel kan konverteras till en svensk Tbis. Lite småfix och dekaler så har man en lite udda men svensk vagn i nollan. (Länk)


Åter till sidan om modeller!