Nollan.nu forum på MjFSmF

Igår fick jag nyheten om att vi har fått ett eget forum för nollan, en egen avdelning på Smalspårsfrämjandets forum, det har tom döpts till nollan.nu.

Jag fick någon reaktion om att det börjar bli många ställen nu, men jag håller inte riktigt med, bara lite. Min syn på användbarheten på olika sociala forum och hur jag tänkte man kan använda de olika ”kanalerna” kommer här, utan inbördes rangordning:

Forum nollan.nu

Forumets starka sida är ”sökbarhet” och att det som sägs och diskuteras på ett tydligt och enkelt sätt finns kvar över tid. Lämpar sig väl för diskussioner om produkter och problem men även ”byggtrådar” eller andra saker. Just på Smalspårsfrämjandets forum finns flera avdelningar där man kan huser med sina egna byggen. Vilken man väljer är valfritt, precis som deltagande i forumdiskussioner över huvud taget.

Facebook

Detta är ett flöde, bra för att dela blänkare, nyheter eller abra lägga ut kul filmer eller annat som passar i ett flöde. Jag personligen tycker det är allt för krångligt att hitta gammalt, jag har en konspirationsteori om ”algoritmerna” som filterarar bort sådant man redan sett. Men helt klart, Facebook är bra för ”flöde”, lite som kaffesnack om nollan.

Forum ModulSyd

Behöver inte detaljeras kanske, samma fördelar som nämndes ovan. Men för de som tänker bygga moduler så är detta verkligen stället att hänga på. Här samlas och delas kunskap om modulrallande på absolut bästa stället. Men gäller det annat som t.ex. tricks för att få ihop en VVA mässingsmodell, då hoppas jag att Smalspårsfrämjandets forum är bättre, inte nödvändigtvis i just nollan.nu avdelningen…

Maillistan

Denna drog jag igång just i avsaknad av forum, möjligen är det denna som jag känner har minst användbarhet. Men om man förutsätter att alla som är intresserade eller aktiva inom ”nollan” är med, då är det en bra kanal för interna meddelanden mellan berörda. Har inga bra exempel, men kanske man vill anordna ett samköp från en firma och vill ta det lite mer privat, eller så vill man kolla bland de som är aktiva om det finns intresse för att ta fram något eller… Ja, den har nog sin användning, men jag tror det blir mer sällan.

Hemsidan

Denna hemsida är ju också en ”kanal”, men jag ser den som en ”portal” där vi kan presentera fakta och även dra lite nyheter när de kommer. Kanske ett bra ställe att spara filer och dokument som kan underlätta för andra och kanske främst för att värva nya till 0-skala. Vem vet, men som ni säkert sett, denna är ganska statisk.

Ungfär så här ser jag det, jag tror inte vi har för många kanaler. Alla har sin egen nytta och fördel, ingen är någon direkt nackdel. De som vill kan hänga med på allt, andra kan välja den kanal som ger den information i det format de önskar. Och allt handlar om nollan, det är bra…

/Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *